Chat with us, powered by LiveChat

6 tips om uw (water)leidingen te beschermen tegen vorstschade

dinsdag 2 oktober 2018


Bevroren leidingen kunnen voor veel ongemak, schade en onvoorziene kosten zorgen. Schade aan waterleidinginstallaties komt vooral voor bij plotselinge vriestemperaturen van -5° Celsius of lager, maar ook bij langdurige perioden van lichte of matige vorst.

Voorkomen is beter dan genezen, onze leverancier WebHeat is specialist in tracing en elektrische leidingverwarming en helpt u graag om (water)leidingen vorstvrij te houden.

Onderstaande 6 tips helpen vorstschade en gevolgkosten te voorkomen:

1. Isoleer ruimte watermeter en hoofdkraan
Strenge vorst en harde wind vinden hun weg door gaten en kieren, waardoor hoofdkraan, buitenkraan, watermeter en leidingen kunnen bevriezen. Het is verstandig om de ruimte waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden goed te isoleren.

2. Zorg voor een juiste leidingisolatie en isoleer de complete leiding
Isolatie kan bevriezing van de leidingen niet uitsluiten, maar vertraagt het proces alleen. Combineer leidingisolatie daarom altijd met verwarmingskabels. Indien u bijvoorbeeld 20 centimeter van de waterleiding niet isoleert zal de leiding op dit punt als eerste bevriezen. WebHeat adviseert het gebruik van leidingisolatie met een minimale wanddikte van 13 millimeter.

3. Gebruik vorstbeschermingskabels
Om de waterleiding definitief tegen vorst te beschermen levert WebHeat Frost verwarmingskabels die voldoende bescherming bieden tot -20°C bij diameters tot 60 millimeter. Bij grotere diameters of complexe situaties adviseert WebHeat het gebruik van WebHeat SR zelfregelende verwarmingskabels.

4. Wikkel aluminium tape rond de plastic leiding
In het geval van kunststof leidingen, wikkel een aluminium tape rond de plastic leiding voor een betere warmtegeleiding voordat u de WebHeat vorstbeschermingskabel monteert. WebHeat maakt graag een warmteverlies calculatie op maat om de meest geschikte verwarmingskabel en bijpassende accessoires te selecteren.

5. Controleer vóór de winter of de isolatie en verwarmingskabels nog intact zijn.
De werking van verwarmingskabel kan eenvoudig worden gecontroleerd met de bijgeleverde installatiehandleiding. 

6. Check de plaatsing aanlegthermostaat of sensor
Plaats de aanlegthermostaat van de verwarmingskabel of sensor van de thermostaat op het koudste punt van de leiding en isoleer de hele leiding inclusief de sensor. Op deze manier meet de thermostaat de leidingtemperatuur en zal deze automatisch uitschakelen indien de leidingtemperatuur stijgt. Dit voorkomt hoge energiekosten.

Wilt u goed voorbereid de winter door?

Neem contact met ons op voor informatie of een offerte zodat u klaar bent voor de bescherming van bevroren (water)leidingen deze winter.

Laden
Laden